1. Home>
  2. Nieuws & inspiratie>
  3. Telewerken>
dilemma

Thuis- of telewerk: de voordelen op een rij

Veel werknemers zijn vragende partij om van huis uit te werken. Dat bleek nog maar eens uit een grootschalige enquête van de FOD Mobiliteit bij 2000 werkende Belgen. Tegelijk kwam naar voren dat werkgevers er nog steeds niet happig op zijn. Nochtans zijn de voordelen legio: geen negatieve stress door files en vertragingen, meer geëngageerde teams en minder verzuim.

Cijfers van de federale overheidsdienst Mobiliteit en Vervoer tonen dat vandaag zo’n 17% van de werknemers minstens een dag per week telewerkt. Dat zou meer kunnen zijn, want zowat een op de drie van wie graag wil thuis- of telewerken, krijgt daarvoor geen toestemming van zijn baas. De argumenten: minder sociale cohesie en teamspirit, en gebrek aan directe controle.

    Is het nu thuis- of telewerk?

    Hoewel beide termen in de volksmond als synoniemen gebruikt worden, is er voor de wet een nuanceverschil.

    De thuiswerker is een arbeider of bediende die werkt van op zijn eigen computer zonder toezicht of rechtstreekse controle van zijn werkgever. Dat kan bij hem thuis, maar ook op een andere locatie, zoals een gedeelde kantoorruimte.

    Bij telewerk, daarentegen, verricht de werknemer taken die hij in het bedrijf zelf kan uitvoeren en waarvoor de werkgever alle nodige tools (zoals computer en internetverbinding) ter beschikking stelt.

      Goede afspraken maken goede vrienden

      De flexibiliteit van thuiswerken brengt inderdaad enkele aandachtspunten mee. Omdat telewerkers min of meer zelf hun werktijden bepalen, kan het lastiger zijn om bepaalde zaken te bespreken. Om telewerken vlot te introduceren in je bedrijf, reiken we je een stappenplan aan.

      Je houdt je werkorganisatie het best grondig tegen het licht. Om te voorkomen dat telewerkers als eilandjes op zich werken, winnen activiteiten als planningsvergaderingen, teambuildingactiviteiten en bedrijfsfeestjes aan belang. Daar zouden de telewerkers wel present voor moeten tekenen. Daarnaast vergt het vertrouwen van beide partijen om succes te boeken. Pas als je een zeer open cultuur van leidinggeven hanteert, de medewerker voldoende autonomie geniet, de leidinggevende stuurt op resultaten in plaats van input geniet je ten volle van de voordelen van thuiswerken.

      Geen verplaatsing is de beste verplaatsing

      Structureel telewerk heeft een positieve impact op de fileproblematiek. Elke dag dat er een extra werknemer thuis aan de slag is, is immers een dag waarop er minder auto’s op de weg zijn. Dat levert niet enkel tijdswinst op voor de telewerkende medewerker, maar ook voor de andere werknemers: zij zullen minder last hebben van files.

      Bij SD Worx manen we onze medewerkers aan om kritisch na te denken over hun woon-werkverkeer. Zijn er workshops, vergaderingen of ontmoetingen met klanten gepland? Dan komen ze naar kantoor. Is dat niet het geval, dan kunnen ze gewoon van thuis uit werken in overleg met hun leidinggevende.

      Betere work-lifebalans en aantrekkelijker imago

      Thuiswerk zorgt vaak ook voor een betere balans tussen werktijd en privéleven. Zo kunnen ouders hun kinderen makkelijker zelf naar school brengen en ze weer afhalen, bijvoorbeeld. Het gevoel van zelf de touwtjes in handen te hebben, zorgt bovendien voor een hogere betrokkenheid van je medewerkers bij je organisatie. En geëngageerde werknemers betekenen alleen maar goed nieuws voor zowel productiviteit, klantenrelaties als sfeer.

      Dat ondervinden we zelf ook. Onze medewerkers stellen het op prijs dat ze kunnen telewerken en zijn geëngageerder. Ze zijn minder ziek en het helpt ons als bedrijf om talent aan te trekken en aan boord te houden.

        Maak je organisatie wendbaarder

        Misschien ondervond je het al: soms is het werkkader te strak om voldoende flexibel voor de dag te komen. Door telewerk mogelijk te maken, kun je inspelen op uitdagingen zoals het mobiliteitsvraagstuk. In dit gratis e-book vind je nog meer inspiratie om je bedrijf wendbaarder te maken.

          Download het e-book
          Cathy Geerts

          Cathy Geerts

          Chief HR Officer