Een gepersonaliseerd loonpakket als innovatief HR-instrument
Over het hoe en waarom van flexibel verlonen
Een kleine opfrissing: in 2014 werd de werkgelegenheidssteun geregionaliseerd. Sindsdien stippelen Vlaanderen, Wallonië en Brussel dus elk hun eigen beleid uit. Een terugkerende vraag is dan ook op welke steun jij en je medewerkers kunnen rekenen.
Het antwoord is tweeledig: de werkuitkering enerzijds en de doelgroepenvermindering anderzijds. Bij het eerste is de woonplaats van de werknemer bepalend, terwijl bij de doelgroepenvermindering de regio waar iemand werkt doorslaggevend is.
Het is dus perfect mogelijk dat je een aanvraag voor minder socialezekerheidsbijdragen indient voor een werknemer die in Vlaanderen werkt, terwijl hij in Brussel of Wallonië woont. Maar doordat elke regio zijn eigen regels opstelt en die regelmatig veranderen, is het overzicht bewaren geen sinecure.
De Vlaamse regering wil de werkzaamheidsgraad van bepaalde groepen verhogen en versterkt daarom vanaf haar steun via een reeks maatregelen:
Kortom: als werkgever in Vlaanderen geniet je van hogere verminderingen van patronale bijdragen.
Het Waals Gewest bood werkgevers tot nu toe steun in de vorm van verminderde socialezekerheidsbijdragen op basis van een aantal punten (de zogenaamde ‘APE-punten’). Elk punt vertegenwoordigt 3.093,70 euro (op 01/01/2018). Hoeveel punten iemand krijgt, hangt af van de situatie van de werkzoekende. Het totale bedrag dat daartegenover staat, dekt het loon van de werknemer gedeeltelijk tot zelfs volledig. Om in aanmerking te komen voor bijstand, moet de werkzoekende ingeschreven zijn bij Le Forem.
De Waalse regering wil dit systeemvervangen door een forfaitair bedrag. Een subsidie houdt dan rekening met zowel de loonsubsidies als met de verlaging van de werkgeversbijdragen. Het EPA-paspoort, een document met daarop het aantal punten dat een werknemer heeft, wordt afgeschaft. De nieuwe regels gaan pas in op 1 januari 2021, maar de Waalse overheid voorziet in een overgangsperiode. Die zou starten in januari 2019, maar eind juli 2018 werd beslist die te verschuiven naar 2020.
De berekening wordt gebaseerd op het gemiddelde van de gesubsidieerde bedragen en van de verminderingen van de werkgeversbijdragen van 2017 tot 2019. Het is de bedoeling om de situatie van vóór de invoering van het forfait zo getrouw mogelijk weer te geven en te vertalen naar een vast bedrag dat vanaf 1 januari 2020 wordt toegekend. Als het Waals Parlement het voorontwerp goedkeurt, wordt de nieuwe regeling in decreten gegoten.
Op dit moment zijn er geen hervormingen aangekondigd voor het Brussels Gewest. De huidige ‘Activa’-werkvergoeding en doelgroepenvermindering blijven van toepassing.
De Activa-regeling voorziet in twee soorten steun:
De vermindering van de socialezekerheidsbijdragen voor doelgroepen dekt bovendien:
Elk van je medewerkers heeft andere behoeften op verloningsvlak. Flexibele verloning is het uitgelezen instrument om daarop in te spelen: je geeft je medewerkers de vrijheid om de extralegale voordelen in hun loonpakket zelf te kiezen. Zo stemmen ze hun verloning af op hun wensen, zonder dat het extra loonkosten met zich meebrengt. Interesse? Download ons gratis e-book.
Over het hoe en waarom van flexibel verlonen
Geert Vermeir
Juridisch Expert
Geert Vermeir werkt voor het juridisch kenniscentrum van SD Worx. Met zijn rechtendiploma op zak (KULeuven), begon hij te werken als Legal Advisor en later als Knowledge Manager bij Securex. Na een decennium bij Securex trad hij in april 2008 in dienst bij SD Worx als Senior Legal Advisor. Sinds juli 2014 werkt hij voor het juridisch kenniscentrum. Als expert op vlak van arbeidsrecht en sociale zekerheid deelt hij zijn kennis onder andere als trainer in sociaaljuridische opleidingen.