Schakel een verzuimexpert in
Wil je meer inzicht in het ziekteverzuim binnen je eigen onderneming? Of heb je hulp nodig om jouw verzuim aan te pakken? Je staat er niet alleen voor. Ontdek wat SD Worx voor je kan doen.
Hoe staat het met de gezondheid van jouw organisatie? Een van de beste graadmeters hiervoor is het ziekteverzuim. Als bedrijfsleider of hr-manager weet jij dat zieke werknemers je bedrijf een hoop kopzorgen bezorgen én geld kosten.
Onlangs publiceerden we ons nieuwe rapport over het ziekteverzuim van 2023. In deze blog ontdek je enkele belangrijke bevindingen. Maar we vertellen je ook hoe je de strijd aan kunt gaan met ziekteverzuim, preventief én reactief. Samen slagen we erin om jouw bedrijf (nog) gezonder te maken.
De kost van kortdurend ziekteverzuim (< 30 dagen) stijgt opnieuw. Die kost naar schatting 1527,63 euro per voltijdse werknemer, exclusief patronale bijdrage. Dat is gerekend per werknemer, niet per verzuimer. Telt jouw bedrijf 100 werknemers, dan lopen de kosten op tot ruim 150.000 euro. Indirecte kosten niet meegerekend. Inderdaad: verzuim neemt een flinke hap uit jouw bedrijfsbudget.
Alhoewel de korte afwezigheden voor het eerst in 10 jaar daalden, blijft de algemene trend in ziekteverzuim stijgend. Als we alle verzuim – kort, middellang en lang – bij elkaar optellen, dan verloren we in 2023 gemiddeld 10 % van de werkdagen.
Mogelijke oorzaken liggen: hogere werkdruk, onzekere tijden, ontevredenheid op het werk, minder thuiswerk …
Ziekteverzuim is niet alleen duur, maar ook een rode vlag voor je bedrijf. Uit ons onderzoek blijkt namelijk dat er een matig tot sterk verband bestaat tussen verzuim en verloop van medewerkers. De oplossing ligt in een goed verzuimbeleid dat op twee fronten werkt: proactief én reactief.
Volgens onze expert François Lombard moet je inzetten op deze 5 beleidsboosters:
1. Personeelskosten
Starten doe je met een duidelijk overzicht van je grootste kostenpost: hoeveel bedragen je totale personeelskosten, inclusief verzuimkosten? Om ze onder controle te krijgen of houden, breng je ze eerst in kaart.
2. Gedetailleerde benchmarks
In ons verzuimrapport vind je meer details over de verschillen tussen leeftijdsgroepen, provincies, arbeiders en bedienden, sectoren, bedrijfsgroottes … Wil je écht weten hoe goed of slecht de verzuimcijfers van jouw organisatie zijn? Dan benchmark je met vergelijkbare organisaties qua grootte en sector.
3. Nieuw personeel
Tijdelijke uitval van medewerkers, langdurig zieken, een onverwachte piek in de verkoop van je producten of diensten … Om al deze tegen- en meevallers op te vangen, is snel schakelen en nieuwe talenten aantrekken de boodschap.
4. Flexibele planning
Het voorgaande punt brengt ons naadloos bij flexibiliteit. In feite is het een kwestie van geven en nemen: als werkgever geef je flexibiliteit aan je werknemers om op jouw beurt dit voordeel te ontvangen. Een overzichtelijke personeelsplanning klaart de klus.
5. Welzijn
Om een aantrekkelijke werkgever te zijn, zet je niet alleen in op flexibiliteit maar ook op welzijn op het werk. Voelen jouw werknemers zich goed in hun vel? En hoe betrokken zijn ze ? Ziekteverzuim stijgt met de grootte van de onderneming. Hoe groter het bedrijf, hoe groter de afstand tussen werknemer en werkgever. Ook re-integratie is een aandachtspunt in je verzuimbeleid. Als je medewerker langer dan een maand ziek is, zorg er dan voor dat je de connectie behoudt en kijk hoe hij of zij stap voor stap het werk kan hervatten. Zo toon je oprechte betrokkenheid en zorg je voor verbinding.
Wil je meer inzicht in het ziekteverzuim binnen je eigen onderneming? Of heb je hulp nodig om jouw verzuim aan te pakken? Je staat er niet alleen voor. Ontdek wat SD Worx voor je kan doen.