Voor je werknemers wordt het steeds lastiger om met de auto naar het werk te pendelen. De fiets is een interessant alternatief: naast minder stress en een gezonde portie lichaamsbeweging zijn er ook flink wat fiscale voordelen.
De fiets is aan een gestage opmars bezig. In Vlaanderen neemt 17 % van de werknemers de fiets, zo blijkt uit cijfers van de federale overheidsdienst Mobiliteit. In Brussel (4,4%) en Wallonië (1,6%) ligt de populariteit lager, hoewel er daar ook een stijging in het aantal fietsers merkbaar is.
Dat Vlaanderen hoger scoort hoeft ook niet te verbazen, want de fileknoop rond de Vlaamse steden draait alsmaar strakker vast. Twijfel je nog of je het loonpakket van je medewerkers met een bedrijfsfiets moet aanvullen? Laat je overtuigen door deze vijf voordelen:
1. Fiscaal gunstregime
Eerst en vooral is de bedrijfsfiets 100% fiscaal aftrekbaar, op voorwaarde dat je medewerker de fiets gebruikt voor zijn of haar woon-werkverkeer. Als werkgever hoef je hierop dus geen belastingen te betalen. Ook voor de werknemer is het dan een volledig van belastingen vrijgesteld sociaal voordeel.
Geef je je medewerker daarbovenop een fietsvergoeding, dan mag je die kosten ook voor de volle 100% aftrekken, waardoor de bedrijfswinst en de daarop toegepaste vennootschapsbelasting dalen. Het maximumbedrag ligt (op dit moment) wel vast op 0,27 euro per getrapte kilometer. Ga je daarboven, dan betaalt je werknemer belastingen, zijn het voor je bedrijf geen aftrekbare bedrijfskosten meer en moet je er dus sociale bijdragen voor ophoesten.
De lichten repareren, de bandenspanning controleren … Aan een fiets moet soms gesleuteld worden, zeker als je medewerker hem dagelijks gebruikt. Gelukkig kun je ook alle onderhoudskosten aftrekken (voor 100%). Hetzelfde geldt voor bijbehorende uitgaven zoals de aankoop van helmen, hangsloten, fluohesjes, leasingkosten, de plaatsing van een fietsenstalling en zelfs sanitaire voorzieningen.